wtorek, 12 lutego 2013

sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami i awokado


Składniki: 

- pół woreczka dzikiego ryżu
- 1 pomarańcza
-1 awokado
- 30 g rukoli
- garść suszonych pomidorów
- garść prażonych pestek słonecznika
- sól

Sos:

1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
- pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odsączamy na sitku. Pomarańczę kroimy w kostkę. Awokado obieramy, dzielimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na cząstki. Rukolę mieszamy z ryżem, polewamy sosem, dodajemy resztę składników.




voilà!

piątek, 8 lutego 2013

łosoś ze szparagami w sosie holenderskim

A na przystawkę gorąco polecam... szparagi zawinięte w łososia, podane na rukoli, obok pomidorki koktajlowe. Na wszystko polany ciepły sos holenderski. Genialna kompozycja smaków!



Składniki:

- białe szparagi ( ze słoiczka, w zalewie )
- plastry wędzonego łososia
- garść rukoli
- do podania: bagietka czosnkowa + pomidorki koktajlowe
- do przyozdobienia:  koperek

Sos holenderski: ( dla 4 osób)

- 1 kostka masła ( 25 dag)
- 2 żółtka
- 4 łyżki białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego

Masło stopić w średniej temperaturze, zagotować. Do metalowego naczynia wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę w kąpieli wodnej. Stopione masło po kilka kropli wmieszać w masę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Dodatkowo sos holenderski można wzbogacić dodając 2 łyżki przecieru pomidorowego - wtedy idealnie nadaje się do ryb.
Podajemy sos ciepły - nie gorący.

Smacznego !

Wykonanie przystawki B. Sz-M.

czwartek, 7 lutego 2013

Guacamole - pasta z awokado



Danie pochodzi z Meksyku. Może stanowić osobny posiłek, gdy podamy je z grzankami albo bagietką. Polecany jest również jako dodatek do mięs. Ja zrobiłam eksperyment i przyrządziłam je z krewetkami.



Pełnoziarnista pita z guacamole i krewetkami


Składniki:

- 4 miękkie dojrzałe awokado
- 2 papryczki chili ( jak ktoś nie preferuje pikantnych dań, polecam dać jedną papryczkę)
- 1 pęczek świeżej kolendry
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula
- sól

Przygotowanie:

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, łyżka wyjmujemy miąższ do miski i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
Miąższ zgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy drobniutko pokrojone chili, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz posiekane listki kolendry. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Chłodzimy w lodówce. 


Smacznego!