niedziela, 31 marca 2013

BABKA WIELKANOCNA



SKŁADNIKI:


  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 250 ml mleka kokosowego lub normalnego - od krowy :)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kakao



PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik należy nagrzać do 170 stopni.
Margarynę utrzeć mikserem z jajkami, dodając jedno po drugim, następnie dodać cukier i ekstrakt. Miksować do połączenia skłqadników.
Następnie dodawać na przemian mleko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - ciągle miksująć. 
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i łączymy wszystko razem.
Ciasto rodzielamy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao.
Masę przekładamy do formy na babkę 2.5 litra, jeśli jest metalowa, a nie silikonowa należy jąwysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
Masę możemy przełożyć na przemian lub najpierw jedą a później drugą.
Nasza babka powinna się piec godzinę w piekarniku.
Jako dekoracji możemy użyć cukru pudru lub lukru i wiórek kokosowych.


Smacznego!!!

Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com

sobota, 30 marca 2013

TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM


SKŁADNIKI 

 KRUCHE CIASTO:
  • 1 jajo
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanili
MUS CZEKOLADOWY:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kako
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • masa kajmakowa
  • 1 pomarańcza
  • cynamon
  • garść orzechów włoskich



PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

Mąkę z masłem posiekać nożem na stolnicy, dodać jajo i cukier, zacząć zagniatać - RADA OD MOJEJ BABCI - IM MNIEJ CIASTO SIĘ DOTYKA - ZAGNIATA - TYM LEPSZE I BARDZIEJ KRUCHE :)
Następnie dodać ekstrakt - mam on nam też pomóc gdy ciasto nie będzie chciało sie łączyć. Uforomować kulkę i włożyć na godzine do lodówki.

Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i przełożyż do form do pieczenia - piec w piekarniku w 180 stopniach przez 15min - powinny sie lekko zarumienić.

MUS CZEKOLADOWY:

Przygotować garnek do kąpieli wodnej. Do miski, którą umieścimy nad garnkiem, wlać śmietanę kremówkę, dodać żółtka i połowę cukru -mmieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zacznie nam gęstnieć.
Następnie dodać kako - najlepiej przesiać przez sitko - należy intensywnie mieszać bo mogą zrobić sie grudki. 
Gdy masa będzie gładka należy ją zdjąć z kąpieli i dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę - najlepiej jak najdrobniej - szybciej się rozpuści - mieszamy do momentu uzyskania gładkości masy.
Gotowy krem należy wystudzić.

Na upieczone spody wykładamy po łyżeczce masy kajmakowej, na to kładziemy wcześniej drobno pokrojone pomarańcze wymieszane z łyżeczką cynamonu. Mus czekoladowy nakładamy używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. 

Do dekoracji użyłam orzech włoski..... i gotowe :)



SMACZNEGO !!




piątek, 29 marca 2013

sałatka z selera naciowego, jabłka i pomarańczy

... z orzechami włoskimi, polana jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i miodem.





Składniki: 

- 2-3 łodygi selera naciowego
- pół zielonego jabłka
- garść orzechów włoskich
- 1 pomarańcz
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka cynamonu
- miód

Przygotowanie:

Pokrojony seler naciowy rumienimy na patelni, jabłko kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Pomarańcz kroimy w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z cynamonem i miodem. Wszystko łączymy i dodajemy posiekane orzechy włoskie.








Smacznego !

P.B

czwartek, 28 marca 2013

bananowe muffinki z nutellą

Banany + czekolada, czekolada + banany ? Nutella + banan ! chyba każdy wie, że to smakuje rewelacyjnie pod każda postacią. Propozycja na muffinki z kawałkami bananów, a w środku nadzienie niespodzianka - NUTELLA !




Składniki:

- 2- 3 banany
- nutella ( na każda foremkę - 1 łyżeczka / w moim przypadku 12 łyżeczek)
- 2,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru ( albo zwykłego)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka olejku waniliowego
- cytryna
- odrobina soli


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, odrobiną soli. Banany kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały. Dodajemy do mąki i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku, po wystudzeniu dodajemy do mleka i mieszamy. Masę sucha mieszamy z masą mokrą i dokładnie mieszamy łyżką ( mogą zostać grudki).
Wkładamy papilotki do foremek, albo smarujemy je masłem, żeby mufifnki nie przywarły. 
Nakładamy po łyżce ciasta, w środek łyżeczka Nutelli i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy 20-25 minut. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.




 

a do tego shake: truskawki + jogurt naturalny.

Smacznego !

P.B

mix sałat z fetą i suszonymi pomidorami...

.... orzechami włoskimi, garścią rodzynek, 3 świeżymi pomidorami i łyżką kaparów.



Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i robimy sos. Zamiast sera feta można dać mozzarellę. 

Sos do sałatki: mieszamy miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i polewamy sosem sałatkę. Uwierzcie mi, że sos jest obłędny, należy tylko zachować dobre proporcje, ja robię "na oko". Ocet balsamiczny należy użyć w niewielkiej ilości ( 1-2 łyżek), ponieważ ma bardzo intensywny smak.

 "Ocet balsamiczny oczyszcza organizm ze złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza spalanie tłuszczów i - ku uciesze wszystkich pan - hamuje apetyt. W kuchni włoskiej nazywa się go złotem. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro tak trudno jest go wytworzyć. Musi leżakować od 12 nawet do 25 lat". ;)




 Smacznego !

P.B

niedziela, 24 marca 2013

ciasto marchewkowe z mascarpone




Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, żurawiną i rodzynkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale również dzień lub dwa dni po upieczeniu zwala mnie z nóg:D

Jest to wersja lekko dietetyczna, bo zamiast cukru użyłam słodzika stewii http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1506/1/1/stewia-zamiast-cukru.html, oraz mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Czyli chyba zdrowo?

Składniki:

- 100 g mąki pszennej + 80 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 250 g marchewki startej na tarce
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rodzynek i/ lub żurawiny
- 1/3 szklanki stewii
- 250 g mascarpone + cytryna + łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy ( imbir, cynamon, gałkę muszkatałową i sól). Pośrodku robimy wgłębienie. Do drugiej miski wbijamy jajka i trzepaczką rozbijamy żółtka. Dodajemy stewię i ubijamy na gładką masę. Wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mus jabłkowy. Masę wlewamy na środek wgłębienia w mące. Wszystko mieszamy łopatką. W trakcie mieszania dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej-bez papieru oczywiście). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 55 minut. Czekamy aż ciasto ostygnie. 







Do serka mascarpone dodajemy sok cytrynowy i cynamon. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.


Krem nakładamy na ciasto


Robimy wzorki ?






Efekt końcowy:





Smacznego !

P.B


sobota, 23 marca 2013

Kurt Scheller: kurczak z warzywami

Danie inspirowane przepisem mistrza sztuki kulinarnej - Kurta Scheller'a. Występował on gościnnie w MasterChef'ie. Były Szef Kuchni warszawskich Hoteli: Sheraton, Bristol i Rialto. Więcej na jego temat: http://masterchef.tvn.pl/aktualnosci/kurt-scheller-gosciem-specjalnym-programu-masterchef,62410,1.html

A tymczasem pora na zapiekankę z warzyw i nóżek kurczaka...



Składniki:

- pesto pomidorowe 
- koncentrat pomidorowy
- pomidory z puszki
- nóżki kurczaka
- 4 średnie ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
- 250 g mrożonego groszku
- 400 g mini kukurydzy
- posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz





Przygotowanie:

Pomidory mieszamy z pesto i koncentratem pomidorowym. Wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy warstwę nóżek kurczaka a między nimi umieszczamy kawałki ziemniaków. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką. Przykrywamy pokrywką lub folią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez  około pół godziny. Wyciągamy z piekarnika, przewracamy kurczaka i ziemniaki na drugą stronę. Dodajemy groszek i kukurydzę. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 25 minut, aż kurczak i ziemniaki zmiękną.

[ W oryginalnym przepisie było zalecane aby danie podać z .... chlebem. Ja z tego zrezygnowałam;)]




* kiepska jakość zdjęcia, wybaczcie :P

Smacznego !

P.B

łosoś w porach

Łosoś w porach, pieczony w folii. Szybko, zdrowo i oczywiście SMACZNIE:)
( porcja dla 4 osób)

Składniki:
- 2 pory
- oliwa z oliwek
- 4 filety z łososia ( niezbyt duże)
- posiekany koperek i natka pietruszki
- posiekane liście świeżej bazylii
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- cytryna


Przygotowanie:


Pory oczyszczamy i szatkujemy. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dusimy, delikatnie możemy podlewać wodą. Na końcu doprawiamy do smaku solą o pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wycinamy z folii kwadraty, kładziemy filety skórą do dołu i przyprawiamy solą, pieprzem, kropimy cytryną, posypujemy ziołami i nacieramy czosnkiem. Na górę kładziemy pory. Zawijamy folię na rybie, szczelnie łączymy brzegi, od góry zostawić otwartą przestrzeń. (wtedy zbierze się para i ryba nie wyschnie) Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku 15-18 minut.




Rybkę najlepiej podać z warzywami.;)



Smacznego !

P.B

niedziela, 10 marca 2013

przystawka wuja Grzesia: szynka szwarcwaldzka z philadephią


Serek philadelphia mieszamy ze szczypiorkiem, suszonymi pomidorami oraz pesto pomidorowym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą.
Kokilkę wykładamy folią, na to kładziemy szynkę szwarcwaldzką i do środka serek. Przed podaniem chłodzimy w lodówce ;)

Najlepiej podać z bagietką albo zapieczonym chlebem tostowym.

Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można użyć wędzonego łososia!

Smacznego!




piątek, 8 marca 2013

krem z pomidorów





Zupa pomidorowa od zawsze była moją ulubioną. Bazą kremu z pomidorów były niestety pomidory z puszki. Czekamy na świeże pomidory, wiosna i lato tuż tuż... Oczywiście można ją wykonać ze świeżych pomidorów, ale teraz te "marketowe" mnie nie powalają smakiem...

Składniki:

-  2litry bulionu 
- 3 marchewki
- mały seler
- 3 pietruszki
- 2 puszki pomidorów ( wybrałam z oregano i bazylią )
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Kroimy i zalewamy bulionem. Gotujemy około pół godziny. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy 7-10 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Dusimy pomidory około 10 minut, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy bulion z pomidramy i miksujemy na aksamitny krem. 
Sekretem dobrego smaku jest dodanie świeżych liści bazylii i czosnku.





Smacznego !