poniedziałek, 13 maja 2013

zupa krem z awokado



Składniki:

- pół selera
- 3 młode cebulki dymki
- 2 pietruszki 
- 1 marchewka
- por
- kilka różyczek brokuł
- litr bulionu
- 0,5 litra mleka
- 2 dojrzałe awokado
- pół soku z cytryny
- zielona pietruszka
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną cebulę i por. W garnku przygotowujemy bulion warzywny dodajemy obrany i pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy mleko do puree z awokado.
Zupę miksujemy osobno i łączymy z awokado. Podajemy z grzankami albo prażonymi pestkami dyni i świeżą pietruszką. 
















Awokado - samo zdrowie. Przeciętny owoc waży od 140-190 g. 
W 100 g (3/4 sztuki):
- 160 kcal
- białko: 2g
- tłuszcze: 15,3 g
- węglowodany: 7,4 g
- blonnik 3,3 g

Oprócz tego zawiera witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoten, kwas foliowy, potas oraz miedź. 

"Korzyści zdrowotne jakie przynosi jedzenie awokado
  • zawarty w nim kwas foliowy chroni przed chorobami serca
  • pomaga w utrzymaniu naszych stawów w odpowiednim stanie
  • pomaga uniknąć wielu zwyrodnień i problemów związanych z ruchem
  • ma 60% więcej potasu niż banan a potas pomaga regulować ciśnienie krwi
  • chroni nasz organizm przed takimi chorobami jak: zawał, choroby serca, rak, cukrzyca
  • zmniejsza oznaki starzenia
  • przez zawartą w nim luteinę pomaga zachować długo wzrok
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • ze względu na zawartą w nim miedź jest zalecany osobom chorującym na stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia metabolizmu tłuszczów"


Smacznego !

P.B

niedziela, 12 maja 2013

owsianka z kiwi i bananem




Składniki:

- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- pół banana pokrojonego w kostkę
- 1 kiwi
- 1 łyżka otrąb
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka słonecznika 
- garść żurawiny
- miód

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy płatki owsiane i otręby, gotujemy aż owsianka zgęstnieje. Dodajemy pokrojonego w kostkę banana i kiwi. Wzbogacamy owsiankę pestkami dyni, słonecznika i garścią żurawiny. Możemy dodać inne daktyle lub orzechy. Osobiście nigdy nie dodaje cukru, ponieważ słodycz z banana i suszonej żurawiny mi wystarcza. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie polecam łyżeczkę miodu.





Smacznego !

P.B

kurczak z miodem i octem balsamicznym z zieloną fasolką


Składniki:

- pierś z kurczaka
- kilka liści sałaty lodowej
- garść zielonej fasolki szparagowej
- pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka tymianku
- łyżka miodu 
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek, cytryna

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy tymianek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy do kurczaka i chwilę smażymy razem.


Podajemy na liściach sałaty lodowej z pomidorkami koktajlowymi. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek z cytryną.

Smacznego!

P.B

omlet z płatkami owsianymi i truskawkami

Bo zdrowe śniadanie na "dzień dobry" to podstawa !
"Śniadanie powinno być książęce, obiad królewski, a kolacja żebracza".


Składniki:

- 2 jajka ( dwa białka i jedno żółtko)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów
- odrobina cynamonu
- łyżeczka miodu 
- pokrojone truskawki (można zastąpić innymi świeżymi owocami)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, omlet smażymy na jednej łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek.
Podajemy z plastrem chudego twarogu. 





Smacznego!

P.B


bomba witaminowa: melon z kiwi i malinami


Składniki:

- melon
- jogurt naturalny
- 3 łyżki muesli
- maliny
- kiwi
- płatki migdałowe


Przygotowanie:

Melona obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki ze środka. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki. Do środka melona dodajemy jogurt naturalny z muesli, kiwi, maliny i posypujemy płatkami migdałowymi.










Deser z bombą witaminową gotowy. Smacznego!

P.B

czwartek, 9 maja 2013

Ananas z grilla z likierem czekoladowo-miętowym




Składniki:

- ananas
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- likier ( ja miałam czekoladowo-miętowy, ale pasuje również kokosowy)
- płatki kokosowe

Przygotowanie:

Ananasa kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy twardy rdzeń, liście zostawiamy. Odkrawamy miąższ od skórki, i robimy na nim nacięcia 2 cm. Masło roztapiamy, łączymy z miodem i smarujemy nim ananasa. Liście zawijamy w folię aluminiową, żeby się nie przypaliły. Grillujemy ananasa przez około 15 minut. z dwóch stron, posypujemy płatkami kokosowymi.
Likier podgrzewamy. Podajemy z lodami i polewamy gorącym likierem.






Smacznego !

P.B