poniedziałek, 30 czerwca 2014

sałatka z bakłażanem i truskawkami


Truskawki, truskawki... ciągle kuszą mnie truskawki. Tym razem w wersji bardziej wytrawnej.


Składniki:

- mix sałat
- 1 bakłażan
- świeży ogórek
- prażone orzechy nerkowca
- garść truskawek
- sól morska
- pieprz

Sos miodowo- musztardowy:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plasterki, doprawiamy solą morską i pieprzem. Czekamy około 20 minut, aż puści "soki", odcedzamy. Na patelni grillowej smażymy z obu stron bakłażana. W miedzy czasie prażymy orzechy nerkowca. Ogórka obieramy ze skórki i koimy według uznania. Wszystkie składniki mieszamy za sobą, na końcu polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Ready ! Bon appétit !

P.B





poniedziałek, 9 czerwca 2014

Chłodnik z jajkiem



Na takie upały jak dziś, nie znam lepszego dania niż zimna botwinka..

Składniki na 2 porcje:

-6 pętów botwinki
-250ml bulionu warzywnego
-1 ząbek czosnku
-sól,pieprz
-sok w połowy cytryny
-200ml jogurtu naturalnego
-200ml maślanki
-2 jajka ugotowane na twardo


Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Zalewamy bulionem i gotujemy ok.10min. Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Po wskazanym czasie studzimy. Do wywaru dodajemy maślankę i jogurt naturalny. Przechowujemy w lodówce przez 30min. żeby się mocno schłodziła. Przed podaniem można przecedzić z botwinki, ale ja osobiście wolę Z:)
Dekorujemy jajkiem..I jemy....:))))

Smacznego!
#Kamila

niedziela, 8 czerwca 2014

Mule w sosie pomidorowym




Składniki:

-1kg muli
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-pomidory w puszce
-chili, pieprz,sól                                                  
-pół szklanki białego wina wytrawnego
-oliwa z oliwek

Wykonanie:

Mule myjemy, skrobiemy z narośli. Otwarte i uszkodzone  mule wyrzucamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zeszkli, dodajemy wino i pomidory w puszce. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy mule i gotujemy pod przykrycie do czasu aż się otworzą wszystkie. (ok.5min) W między czasie mieszamy co chwilę.
Podajemy z bagietką w celu maczania w sosie pomidorowym.

Smacznego!:)
#Kamila


poniedziałek, 2 czerwca 2014

TARTA Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
  •  500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru
  • masło czekoladowe np. Nutella
Przygotowanie:

Wymieszaną mąkę z cukrem pudrem oraz masło,(w temperaturze pokojowej), posiekać nożem, następnie dodać jajo. Ugniatać ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno poleżeć 30 min w lodówce.

Truskawki z cukrem zmiksować w blenderze. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody - nie gotować. Galaretka należy odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Następnie wymieszać ją z przygotowanym musem.

Rozwałkowane ciasto wyłożyć na tartownicę, (należy je po nakłuwać widelcem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Upieczony spód posmarować masłem czekoladowym, poczekać aż ostygnie wyłożyć mus truskawkowy i wstawić do lodówki.

Ciasto będzie gotowe gdy mus całkowicie stężeje. 






SMACZNEGO!!!

Kasza jaglana z krewetkami i bakaliami z curry i cynamonem




Składniki na 1 porcję:
-pół szklanki kaszy jaglanej
-5 krewetek
-chili,czosnek
-orzechy nerkowca
-migdały blanszowane
-żurawina
-morwa turecka
-pestki słonecznika
-suszona morela
-suszona śliwka
-rodzynki
-2 łyżeczki curry
-2 łyżeczki cynamonu

Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojone chili i czosnek. Delikatnie podsmażamy i dodajemy krewetki. Smażymy aż do rozmrożenia i zarumienienia.
Kaszę gotujemy w szklancę wody. Gdy cała woda wyparuje,dodajemy do niej nasze bakalie (ja dałam po 2 łyżki z każdego rodzaju), łączymy z krewetkami bez ogonków oraz przyprawiamy.

Obiad gotowy. Zajął mi 10min,a  jak zdrowo i smacznie!:)
Smacznego:)
#Kamila

krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym

Zapraszam na bardzo sycący krem z kukurydzy z nutą curry, imbiru i mleczka kokosowego.







Składniki: (ok 4 porcje)

- 3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki ( oczywiście można użyć świeżej)
- 700 ml wody lub wywaru z jarzyn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- prażone pestki dyni
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar z warzyw. Kukurydzę odsączamy z puszki. Do garnka z grubym dniem wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy starty imbir, czosnek, pastę curry. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy około 2 minut co chwilę mieszając. Dodajemy kurkumę i pieprz cayenne. Mieszamy kolejne 2 minuty aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy wywar z warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy 10 minut.
Zupę blendujemy dokładnie na gładki krem, następnie przelewamy do garnka przez sito. Cały czas mieszamy łyżką i przecieramy zupę przez sito, aby w garnku zebrała się gładka zupa. Łuski kukurydzy wywalamy. 
Ja podałam zupę z prażonymi pestkami dyni. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa to polecam grzanki !



Smacznego !

#Paulina

niedziela, 1 czerwca 2014

Krem z białych szparagów z jajkiem w koszulce



Pyszna i szybka zupka z białych szparagów.

Składniki na 2 porcję:


-7 białych szparagów
-2 ziemniaki
-250ml bulionu
-curry,kurkuma,pieprz
-2 jajka
-łyżka octu
-szczypta soli
-kromka chleba

Wykonanie:

Szparagi i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Miksujemy szparagi i ziemniaki z połową wody ze szparag. Dodajemy 250ml bulionu i doprawiamy curry,kurkumą oraz pieprzem. Na gorącą wodę z octem i solą wbijamy jajko i po 1min wyławiamy oraz kładziemy na wierzch zupki razem z kromką chlebka.
Smacznego!:) #KAMILA