sobota, 17 listopada 2012

biało-czarna szarlotka




Szarlotka nie zawsze musi być klasyczna, prawda? Z odrobiną czekoladowej nuty smakuje o nieeeeebo lepiej ;)


Składniki:
- 3 jabłka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru ( używam słodzika Stewii - około pół szklanki)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Jabłka umyć, osuszyć przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w średniej wielkości kostkę. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao, dokładnie wymieszać i wylać na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm ( lub do tortownicy o średnicy ok. 25 cm). Na ciemne ciasto wyłożyć jabłka, oprószyć je delikatnie cynamonem oraz przykryć warstwą jasnego ciasta.
Całość wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st. piekarnika i piec około 50 minut. Szarlotkę można odstawić do ostygnięcia i oprószyć cukrem pudrem albo podać letnią z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego;)

1 komentarz: