czwartek, 17 kwietnia 2014

Ciasto mocno czekoladowe z nutellą

 

Dla miłośników czekolady...:)


Składniki:
-
cała kostka masła
-1/3 szklanki cukru brązowego
-2łyżki miodu
-1,5 szklanki mąki
-3 łyżki soku z cytryny
-3jaja
-2 tabliczki czekolady
-3 duże łyżki nutelli
-ciasteczka Digestive z czekoladą
-1 łyżka proszku do pieczenia
-garść migdałów
-jajko niespodzianka Kinder
-50ml mleka
-1/3 szklanki cukru białego

Masło, cukier brązowy, miód roztapiamy na patelni. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmielonymi ciasteczkami Digestive, migdałami, nutellą, sokiem z cytryny oraz połamaną 1 tabliczką czekolady. Łączymy ze składnikami z patelni. Jajka, mleko i cukier biały ubijamy i dodajemy do głównej masy.
Wylewamy na tortownicę(okrągła, wyłożona papierem nasmarowanym masłem) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.40min(termoobieg). Gdy góra zacznie mocno się rumienić, przykryć folią aluminiową. Po danym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche-jeśli nie-dopiec w mniejszej temperaturze.
Ostudzić ciasto.
Drugą tabliczkę czekolady roztapiamy z łyżką masła i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy według uznania:)

Smacznego!!!    #kamila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz