Zupa pomidorowa od zawsze była moją ulubioną. Bazą kremu z pomidorów były niestety pomidory z puszki. Czekamy na świeże pomidory, wiosna i lato tuż tuż... Oczywiście można ją wykonać ze świeżych pomidorów, ale teraz te "marketowe" mnie nie powalają smakiem...
Składniki:
- 2litry bulionu
- 3 marchewki
- mały seler
- 3 pietruszki
- 2 puszki pomidorów ( wybrałam z oregano i bazylią )
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Kroimy i zalewamy bulionem. Gotujemy około pół godziny. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażamy 7-10 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Dusimy pomidory około 10 minut, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy bulion z pomidramy i miksujemy na aksamitny krem.
Sekretem dobrego smaku jest dodanie świeżych liści bazylii i czosnku.
Smacznego !
Wygląda cudownie.. jest tak intensywnie czerwony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy;)
OdpowiedzUsuńIle przecieru należy dodać?
OdpowiedzUsuń