Składniki:
Beza z migdałami:
- 3 białka, temp. pokojowa
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 50 g płatków migdałów
Spód:
-3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
Galaretka:
- 600 g malin ( jak brak świeżych to mogą być mrożone)
- 3 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzącej wody
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 500 g śmietany 36 %
- 1 łyżka ekstraktu wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bezy, z doświadczenia wiem, że to ułatwi nam dalszą pracę, mając tylko jedną blachę. Ubijamy białka, ciągle zwiększając obroty miksera. Gdy otrzymamy sztywną piankę dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Formę do ciasta odwracamy do góry dnem. Wykładamy ją papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę bezową na papierze na wielkość blachy. Na górę kładziemy płatki migdałów. Wyciągamy masę bezową z blaszki i przekładamy na inną, większą. Pieczemy w temp 140ºC przez około godzinę.
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do
otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce,
aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam
koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastem dno formy ( ja odrywałam kawałek po kawałku). Ponownie chłodzimy w lodówce około pół godziny. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190ºC.
Na wystudzone ciasto wykładamy galaretkę malinową. Mrożone maliny wcześniej rozmrażamy na durszlaku. 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy galaretkę do lodówki, aby stężała. Wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.
W między czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Ubijamy wszystkie składniki ( ważne, aby śmietana i mascarpone były dobrze schłodzone!) .Wykładamy krem na galaretkę i chłodzimy.
Na wierzch kładziemy wcześniej przygotowaną i wystudzoną bezę. Chłodzimy około 2 godziny w lodówce. Kroimy i możemy już tylko delektować się smakiem....
Smacznego!
#Paulina
Mmm, ależ to musiało być dobre... Wygląda zniewalająco :)
OdpowiedzUsuń