Składniki:
- 20-25 dag wiórków kokosowych
- 100-150 ml śmietany kremówki
- 8 dag cukru pudru
- 8 dag masła
- 2 łyżki rumu
- 2 tabliczki mlecznej czekolady ( można dać jedną gorzkiej )
Przygotowanie:
1. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, wlewamy śmietanę, mieszamy. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, wlewamy masło i rum. Mieszamy.
2. Powstałą masę kokosową lekko studzimy, a następnie formujemy kulki lub podłużne batony ( łatwiej da się uformować, jeśli wstawimy ją na kilka godzin do lodówki ). Wkładamy na 1-1,5 godziny do lodówki, aby dostatecznie stwardniały.
3. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotowujemy wodę. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Gdy lekko przestygnie, obtaczamy w niej kulki.
4. Płaskie naczynie lub tacę wykładamy papierem i układamy batoniki. Odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż czekoladowa polewa zastygnie. Po kilku godzinach kokosowe batoniki są gotowe do schrupania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz