czwartek, 22 grudnia 2011

Piernik świąteczny z polewą czekoladową





Składniki:

Na ciasto:
- 50 dag naturalnego miodu
- 50 dag mąki
- 25 dag cukru
- 20 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 dag orzechów włoskich
- pół szklanki skórki pomarańczowej

Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- do posypania orzechy

Przygotowanie:

Przesiej mąkę na głęboki talerz lub do salaterki i wymieszaj ją z sodą oczyszczoną. Dodaj przyprawy. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Włącz piekarnik na 180-200 st..
Przełóż miód do rondla ustawionego na niedużym ogniu. Dodaj cukier i mieszając podgrzewaj tak długo, aż masa lekko zbrązowieje. Zagotuj wodę w czajniku, wlej niepełną szklankę wrzątku do miodu, cały czas mieszając ( miód zestawiony z palnika). Później dodaj do tego masło. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, orzechy, skórkę pomarańczy i wymieszaj. Następnie powoli dosypuj mąkę z sodą i przyprawami, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając. Piec w piekarniku 35-40 minut.

Smacznego na Święta !:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz