piątek, 3 lutego 2012

TOSTY Z MOZZARELLĄ

Składniki:
  • chleb tostowy
  • mozzarella
  • pieczarki 400-500g
  • natka pietruszki (większy pęczek)
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie
  • masło czosnkowe (może być bez)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni ( należy je lekko po solić aby "puściły wodę"), pietruszkę posiekać, ale nie za drobno.
3/4 pokrojonej pietruszki dodać do pieczarek, pokroić pomidorki i mozzarellę w plastry.

Chleb należy chwilę wcześniej podpiec w piekarniku lub tosterze, następnie można posmarować tosta masłem ( robiłyśmy bez), posypać ziołami, (posypałyśmy jeszcze startą mozzarellą), następnie rozłożyć pieczarki, plastry mozzarelli, pomidorki i pietruszkę (tą 1/4, która została).

Tosty wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu roztopienia się mozzarelli. (180 stopni).



Alternatywą dla pietruszki może być na przykład ruccola - pycha!!!

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tosty i uważam je za doskonały posiłek na śniadanie. Ostatnio kupiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, dzięki któremu mogę jeszcze szybciej przygotować moje ulubione zapiekanki. Najbardziej smakują mi tosty zapieczone z serem mozzarella i pomidorkami. Oba dodatki idealnie się z sobą komponują.

    OdpowiedzUsuń