Składniki:
- chleb tostowy
- mozzarella
- pieczarki 400-500g
- natka pietruszki (większy pęczek)
- pomidorki koktajlowe
- zioła prowansalskie
- masło czosnkowe (może być bez)
- sól
- pieprz
Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni ( należy je lekko po solić aby "puściły wodę"), pietruszkę posiekać, ale nie za drobno.
3/4 pokrojonej pietruszki dodać do pieczarek, pokroić pomidorki i mozzarellę w plastry.
Chleb należy chwilę wcześniej podpiec w piekarniku lub tosterze, następnie można posmarować tosta masłem ( robiłyśmy bez), posypać ziołami, (posypałyśmy jeszcze startą mozzarellą), następnie rozłożyć pieczarki, plastry mozzarelli, pomidorki i pietruszkę (tą 1/4, która została).
Tosty wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu roztopienia się mozzarelli. (180 stopni).
Alternatywą dla pietruszki może być na przykład ruccola - pycha!!!
Smacznego!!!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tosty i uważam je za doskonały posiłek na śniadanie. Ostatnio kupiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, dzięki któremu mogę jeszcze szybciej przygotować moje ulubione zapiekanki. Najbardziej smakują mi tosty zapieczone z serem mozzarella i pomidorkami. Oba dodatki idealnie się z sobą komponują.
OdpowiedzUsuń