środa, 1 sierpnia 2012

Ciasto z truskawkami i kruszonką



Jest to moje ulubione ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu i zajmuje niewiele czasu:)

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- truskawki (mogą być inne owoce sezonowe)

Kruszonka:
-1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- cukier waniliowy 

Aby przygotować kruszonkę, należy wymieszać w misce mąkę, cukier i masło. Następnie rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, następnie dodać olej. W drugiej misce rozkłócić jajka i dodać maślanki lub kefiru. Połączyć składniki ze sobą i wylać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec 35 minut w 170 stopniach.

Smacznego;)

3 komentarze: