czwartek, 27 września 2012

ciasteczka owsiano-otrębowe ze śliwkami

Mamy jesień, czyli czas na śliwki. Moja propozycja zdrowych ciasteczek idealnych do mleka na drugie śniadanie. Śliwki + cynamon lepsze od jabłek.








Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 50 g otrębów żytnich
- 50 g mąki żytniej
- 30 g słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g żurawiny 
- 4 śliwki
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu ( można dodać 2 gdy śliwki są mało dojrzałe i kwaśne)
- pół szklanki mleka

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zalewamy płatki owsiane i otręby wrzącym mlekiem. Banana rozgniatamy widelcem na gładką papkę. Śliwki kroimy w kostkę. Jajko rozbić widelcem. Po chwili gdy płatki napęcznieją dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Jeśli masa wyjdzie za "sucha" można dodać trochę jogurtu naturalnego. Wykładamy ciasteczka łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 25 minut.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Piękne ciasteczka zbożowe,zawsze chciałam takie zrobić:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń