Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo ozdobiłam je pszczółkami, ponieważ był to torcik imieninowy dla Mai.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady ( ja dałam 125 gorzkiej i 125 mlecznej)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml gorącej wody
- 1,5 łyżeczki sody
- 300 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 150 g cukru
- 4 jajka, ubite widelcem
- 2 łyżki oleju
- 120 ml jogurtu naturalnego
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
Przygotowanie:
"Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w 180 st. przez 55 minut .
Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
6. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, polać czekoladą.
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz