piątek, 21 września 2012

MALINOWY BISZKOPT

Uwielbiam kiedy do mojego ogrodu przychodzi jesień, zwłaszcza ta słoneczna, wszystko nabiera wyrazu i zachęca swoim widokiem do upichcenia czegoś w kuchni. Dipiero wtedy zaczynają u mnie dojrzewać  maliny, także postanowiłam trochę osłodzić sobie nadchodzący weekend.










































SKŁADNIKI :

  • 300 g malin
  • śmietana 12% (duża)
  • gorzka czekolada

SKŁADNIKI NA BISZKOPT :

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  8 łyżek mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   bułka tarta do obsypania formy na ciasto
  •   masło do wysmarowania formy na ciasto

PRZYGOTOWANIE :



Okrągłą formę do pieczenia wyłoż papierem do pieczenia - tylko dno- a boki posmaruj lekko masłem i obsyp bułką tartą.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, następnie dodawaj po łyżce cukru oraz cukier waniliowy, cały czas używając miksera (najlepiej zmniejszyć obroty). Żółtka wrzucaj po kolei do białek, dalej używając miksera.


Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, a następnie dokładnie wymieszaj i wsyp delikatnie do ubitej masy. Całość mieszaj np. drewnianą łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji.

Masę przelej do formy do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. 


Po upieczeniu otwórz lekko piekarnik i wysuń lekko biszkopt, żeby nie opadł. Nastepnie jeszcze ciepły biszkopt przekrój na dwie równe części - ja używam nici, ale są różne sposoby.

Na jeszcze ciepły spód wylej śmietane (nie trzeba z nią niz robić), a następnie wyłóż maliny. Przykryj drugą częścią biszkoptu i wstaw na chwile do lodówki, żeby śmietana się zcieła.

 W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, jeśli wyjdzie Ci za gęsta możesz dodać np. kremówki.

Czekoladę wylej na górę biszkoptu i udekorój pozostałymi malinami.

Dobrze jest jeszce na chwilę wstawić biszkopt do lodówki, żeby czekolada zastygła.



Życzę smacznego!!!!












1 komentarz:

  1. Cudowny,przepyszny!
    Chciałabym spróbować chociaż kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń