czwartek, 28 marca 2013

mix sałat z fetą i suszonymi pomidorami...

.... orzechami włoskimi, garścią rodzynek, 3 świeżymi pomidorami i łyżką kaparów.



Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i robimy sos. Zamiast sera feta można dać mozzarellę. 

Sos do sałatki: mieszamy miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i polewamy sosem sałatkę. Uwierzcie mi, że sos jest obłędny, należy tylko zachować dobre proporcje, ja robię "na oko". Ocet balsamiczny należy użyć w niewielkiej ilości ( 1-2 łyżek), ponieważ ma bardzo intensywny smak.

 "Ocet balsamiczny oczyszcza organizm ze złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza spalanie tłuszczów i - ku uciesze wszystkich pan - hamuje apetyt. W kuchni włoskiej nazywa się go złotem. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro tak trudno jest go wytworzyć. Musi leżakować od 12 nawet do 25 lat". ;)




 Smacznego !

P.B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz