Łosoś w porach, pieczony w folii. Szybko, zdrowo i oczywiście SMACZNIE:)
( porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 2 pory
- oliwa z oliwek
- 4 filety z łososia ( niezbyt duże)
- posiekany koperek i natka pietruszki
- posiekane liście świeżej bazylii
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
Pory oczyszczamy i szatkujemy. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dusimy, delikatnie możemy podlewać wodą. Na końcu doprawiamy do smaku solą o pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wycinamy z folii kwadraty, kładziemy filety skórą do dołu i przyprawiamy solą, pieprzem, kropimy cytryną, posypujemy ziołami i nacieramy czosnkiem. Na górę kładziemy pory. Zawijamy folię na rybie, szczelnie łączymy brzegi, od góry zostawić otwartą przestrzeń. (wtedy zbierze się para i ryba nie wyschnie) Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku 15-18 minut.
Rybkę najlepiej podać z warzywami.;)
Smacznego !
P.B
smakowicie wygląda.....:)
OdpowiedzUsuńrobię podobnie łososia, więc wiem, że tak podana jest pyszna!
OdpowiedzUsuń