Propozycja na czarno-biały sernik, czyli sernik z mascarpone i serkami homogenizowanymi z czekoladową pianką.
Składniki:
Spód
-paczka herbatników czekoladowych Digestive
-kostka masła
Masa główna:
-mascarpone
-400ml śmietanki 30%
-3 serki homogenizowane waniliowe
-łyżka cukru pudru
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pianka czekoladowa:
-2 kostki czekolady mlecznej
-łyżka masła
-3 łyżki mleka
-3 białka jajka
-żelatyna
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wylewamy na okrągłą tortownicę. Zostawiamy w lodówce.
Składniki masy głównej łączymy ze sobą (śmietankę uprzednio ubijamy).Wylewamy na ostudzony spód. Na ok.10min zostawiamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła i mlekiem. Do rozpuszczonej masy dodajemy ubite białka. Na koniec do czekoladowej masy dodajemy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Mieszamy i wylewamy na masę serową.
Zostawiamy w lodówce na całą noc.
Między masą serową a pianką czekoladową dodałam pokruszony Torcik Wedlowski..
PYCHA.....
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz