czwartek, 14 listopada 2013

Ptysie z bitą śmietaną

W poszukiwaniu smaków z dzieciństwa, postanowiłam zrobić Ptysie:)
Składniki:-250ml wody
-3/4 szklanki mąki
-125g masła
-4jaja (duże)
-śmietanka 30%

Wykonanie:
 
Masło rozpuszczamy w wodzie na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masła, dodajemy mąkę i wszystko miksujemy. Czekamy aż masa przestygnie, dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z ciasta. Pieczemy 20-30 min w 200stopniach.
Po upieczeniu ptysi, czekamy aż wystygną. Przekrajamy na pół.
Ubijamy śmietankę. Nadziewamy dolną warstwę ptysia, kładziemy górę.

SMACZNEGO:)



 

2 komentarze:

  1. Kocham je .... choć jeszcze sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie wypasione ptysie:) rewelacyjnie wyglądają, świetnie Ci wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń