niedziela, 2 lutego 2014

kasza jaglana z kurczakiem w pomidorach

Naprawdę prosty i szybki pomysł na kasze jaglaną z kurczakiem z dodatkiem pomidorów suszonych, pomidorów z puszki oraz czarnych i zielonych oliwek. Całość doprawiona czerwonym pesto oraz pastą chilli Sambal Oelek. 



Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w kostkę
- garść czerwonych i zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku 
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka czerwonego pesto
- 1 łyżka pasty chilli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka curry 
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka przyprawy tikka masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól według uznania

Przygotowanie:



Kuczaka myjemy, kroimy w paseczki albo kostkę. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy pesto z pastą chilli, koncentratem pomidorowym, curry, słodką papryką i pieprzem Cayenne. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory, czarne i zielone oliwki i pomidory z puszki. Dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy kaszę jaglaną. Jedną szklankę wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, co umożliwi usunięcie występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzucamy do 1,5 szklanki wrzącej wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i sól. Gotujemy około 5-7 minut na małym ogniu, do momentu wchłonięcia przez kaszę wody. Dodajemy kaszę jaglaną do przygotowanego wcześniej kurczaka w pomidorach. 
Na końcu przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku i dodajemy przyprawę tikka masala. Moja propozycja podania na ciepło dania z pokruszonym serem feta i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. 


1 komentarz: