Składniki:
- sałata lodowa ( lub inny ulubiony mix sałat)
- opakowanie paluszków surimi
- czerwona cebula
- 3 jajka
- ogórek
- awokado
- 3-4 suszone pomidory
- cytryna
- sól, pieprz
- garść płatów migdałowych
Sos miodowo-musztardowy:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
W niewielkiej miseczce mieszamy składniki i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy na piórka i smażymy na oliwie z oliwek, aż nabierze złocistego koloru. Kolejno smażymy pokrojone paluszki surimi. Doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatę lodową rwiemy, ogórka kroimy według uznania. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sałatkę sosem. Na końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe.
Efektu końcowego sałatki niestety nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu - domownicy zdążyli ją zjeść wcześniej...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz