Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- mały por
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek świeżego imbiru
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnej tarce imbir oraz łyżeczkę kolendry. Wszystko razem mieszamy, i po 3 minutach zalewamy 1,5 l gorącej sody Dodajemy pół łyżeczki soli i pomidory. Następnie wrzucamy kolejne przyprawy - kurkumę i tymianek. Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i po chwili dodajemy wypłukaną czerwoną soczewicę. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania doprawiamy pieprzem i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Według uznania można zupę zblenderować na krem. Ja pół zupy zblenderowałam, dzięki temu była gęstsza.
Smacznego !
Wygląda pysznie. Idealny przepis dla mnie bo ostatnio za mną soczewica chodzi ;)
OdpowiedzUsuńBardzo często taką robię. Gęsta, pożywna, rozgrzewająca. Idealna na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuń