sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWA


Składniki:
  •          2 szklanki mąki pszennej
  •          0.5 szklanki cukru
  •          4 jajka
  •          0.5 kostki masła
  •          1 szklanka jogurtu naturalnego
  •          1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •          1 ½ łyżeczki sody
  •          4 łyżki ciemnego kakao


Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie należy kolejno dodawać jajka. Po uzyskaniu puszystej masy, naprzemiennie dodawać przesianą mąkę oraz jogurt.

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Pieczemy od 45 do 60 minut – do suchego patyczka.

Gotową babkę można jeszcze polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – tak jak zrobiłam to ja .



Smacznego!!!!!! 

1 komentarz: