Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 0.5 kostki masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 4 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz
kakao. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie należy kolejno
dodawać jajka. Po uzyskaniu puszystej masy, naprzemiennie dodawać
przesianą mąkę oraz jogurt.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Pieczemy
od 45 do 60 minut – do suchego patyczka.
Gotową babkę można jeszcze polać roztopioną w kąpieli wodnej
czekoladą – tak jak zrobiłam to ja .
Smacznego!!!!!!
Pycha :) Widać, że smakuje:)
OdpowiedzUsuń