czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek Kajmakowy z bezą



Wielkanoc tuż tuż.. więc pora na przepis ..a dokładnie na tradycyjny mazurek! ale z bezą:)


 
Składniki na ciasto:
-
3/4 szklanki mąki
-3/4 masła
-50g cukru
-1 jajo

Beza:
-
3 białka
-1/3 cukru
-łyżeczka mąki ziemniaczanej

-masa kajmakowa
-kuleczki do dekoracji

(Do ww ciasta użyłam blachę 30cm/25cm, ale może być mniejsza)

Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po danym  czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na ok.1,5cm i rozkładamy na blachę. Dociskamy ciasto do brzegów i formułujemy brzegi.
Ciasto odkładamy do lodówki, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160stopni(góra dół-bez termoobiegu). Pieczemy ok.30min.Po upieczeniu zmniejszamy do 160stopni.

Ubijamy białka. Gdy powstanie piana, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Miksujemy.
Na gotowe ciasto wykładamy masę kajmakową.
Następnie naszą bezę fantazyjnie wylewamy na gotowe ciasto z kajmakiem. Pieczemy ok. 15min w 160stopniach.

Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Smacznego!:)   #Kamila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz