Składniki:
- żółta fasolka szparagowa
- 3 jajka
- 4 pomidory śliwkowe
- pół małego słoiczka kaparów ( jeśli ktoś ich nie lubi to dodajcie mniej)
- 1 sałata rzymska
- 8 anchois
- mały słoiczek czarnych oliwek
- posiekana natka pietruszki
dressing:
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 małe ząbki czosnku, zgniecione
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki umieszczamy do zakręcanego słoika i mieszamy. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie ( uważać, aby nie rozgotować). Odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody, ponownie odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidory kroimy według uznania. Sałatę myjemy i drzemy liście jeśli są duże. Układamy na półmisku lub w dużej misce: sałatę, fasolkę, pomidory, jajka, oliwki, anchois, kapary. Posypujemy natką pietruszki i polewamy dressingiem.
Smacznego !
#Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz