Brioche, inaczej zwane brioszkami jest to rodzaj francuskiego pieczywa. Drożdżowe bułeczki, idealne do szklanki mleka:) Jedynym minusem przyrządzania jest rozłożenie w czasie. Ciasto musimy przygotować noc wcześniej.
Składniki na około 16 brioszek:
- 380 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 14 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 3 duże jajka
- 170 g miękkiego masła
- 16 dużych śliwek,bez pestek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę.
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże (najpierw zrobić rozczyn)
i sól za pomocą miksera. Dodajemy mleko, 3 jajka i miksujemy do otrzymania
gładkiej masy przez około 5 minut. Dodajemy miękkie
masło i miksujemy dalej około 5 minut.. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i
pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki, krótko wyrabiamy. Przygotowujemy dwie
duże blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 równych części. Robimy z nich kule,
układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie, lekko spłaszczamy . W
każdą bułeczkę wciskamy 2 połowy śliwki, rozcięciem ku górze. Przykrywamy
folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości, na około 1,5 - 2 godziny.
Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zrumienienia.
Przepis pochodzi z "Moje wypieki".
Smacznego!
Paulina
Trochę czasu zabierają, ale smak wynagradza czekanie :)
OdpowiedzUsuń