·Ciasto kruche:
• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 100 g masła, schłodzonego
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 100 g masła, schłodzonego
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
Do tarty o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.
Nadzienie:
- 2 jajka- 200ml gęstej śmietany 18%
- sol, pieprz
- coś zielonego np natka pietruszki
- op. Mrożonego szpinaku (najlepiej liście w całości)
- krewetki
- pomidorki
- czosnek
- sól
- pieprz
- Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując "górkę". Zrobić w niej wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać nożem mąkę do środka, siekać z masłem. Wlać 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Podzielić na dwie części, zawinąć w dwa kawałki przeźroczystej folii i włożyć do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę ciasta kruchego. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
- Piec przez 15 min a następnie wyłożyć na tartę klejno pozostałe składniki:
- szpinak (gotujemy w garnku, doprawiamy dla smaku pieprzem, solą i czosnkiem)
- pomidorki
- krewetki (podsmażone na oliwie na patelni, doprawione dla smaku)
- całość zalewamy śmietaną (śmietana rozbita rózgą razem z jajkami, doprawiona)- Piec aż do momentu "bulgotania" śmietany, około 15 do 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz