- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżych truskawek
- 270 ml śmietany 30 %
- cukier puder ( do posypania)
mus czekoladowy:
- 175 g gorzkiej czekolady połamanej w kostkę
- 1 łyżka masła, pokrojonego w kostkę
- 3 jaja, oddzielone
Przygotowanie:
1.Ciasto francuskie umieść w formie do tarty, jeśli jest za wąskie przetnij je i połącz dwa kawałki, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.
2. Przygotuj nadzienie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ustaw miskę nad garnkiem z gorącą wodą i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, od czasu do czasu wymieszaj.
3. Zdejmij miskę i dodaj masło, które powinno się rozpuścić.Dodaj żółtka, a białka ubijaj na sztywną masę w oddzielnym naczyniu, potem przełóż je do czekolady.
5. Następnie ubij śmietanę 30 % i wyłóż ją na mus czekoladowy
6. Na koniec przystroić truskawkami i posypać cukrem pudrem
serce wyszło przez przypadek... - bo z miłości do czekolady :)
serce to z miłości do mnie... <3
OdpowiedzUsuń