09.02 został ogłoszony Światowym Dniem Pizzy ! Z tej "okazji" chciałabym zdradzić Wam sekret najlepszej pizzy na świecie.
Pizza z krewetkami, oliwkami i pomidorami |
Foto by Przemysław B. |
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej "500"
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 50 ml oleju (zawsze daje mniej)
- 0,5 l letniej wody
- 20 g drożdży
Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie "odchodziło" od ręki. Przygotowane ciasto spryskać wodą, przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 równych porcji formując w kulki. Wystarczy teraz zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek ( dłońmi lub przy pomocy wałka ) i dalej przygotować pizze wedle własnych upodobań ;)
Niewykorzystane "kulki" ze zrobionego ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed następnym pieczeniem pizzy.
Sos:
Wymieszać w misce 200 g 30 % koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona: dodać zmiksowane pomidory z puszki.
Sekretem pizzy jest posiadanie kamienia Fratelli Pizza Stone.
Zapraszam do obejrzenia recenzji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz