Składniki:
- kurczak - podwójna pierś
- kurki 300g
- ruccola
- kapary - 3 łyżki
- suszone pomidory
- groszek 1/2 puszki
- ryż brązowy 200 g
- mozzarella
- śmietana 12%
- oliwa z oliwek
- ocet balasmiczny
- sól pieprz
Pierś z kurczaka umyć, podzielić na porcję. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni. Na osobną patelnię wrzucić kurki, posolić i smażyć tak długo aż puszczą wodę i będą miękkie. Wlać 200 ml śmietany i doprawić pieprzem. Ugotować ryż. W osobnym naczyniu przygotować rukolę: Należy ją najpierw posolić, popieprzyć, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę octu balsamicznego. Wszystko wymieszać. ( Spowoduje to, że rukola nie będzie gorzka - ważne jest, aby najpierw ją posolić, wtedy puści wodę).
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rukolę, kapary, pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać. Następnie położyć kurczaka, zalać sosem z kurkami i posypać potarkowaną mozarellą. Zapiec w piekarniku 15-20 minut w temp. 200 st.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz