piątek, 2 marca 2012

KURCZAK Z KURKAMI NA RUCCOLI



Składniki:

  • kurczak - podwójna pierś
  • kurki 300g
  • ruccola 
  • kapary - 3 łyżki
  • suszone pomidory
  • groszek 1/2 puszki
  • ryż brązowy 200 g
  • mozzarella 
  • śmietana 12%
  • oliwa z oliwek
  • ocet balasmiczny
  • sól pieprz
Przygotowanie:


Pierś z kurczaka umyć, podzielić na porcję. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni. Na osobną patelnię wrzucić kurki, posolić i smażyć tak długo aż puszczą wodę i będą miękkie. Wlać 200 ml śmietany i doprawić pieprzem. Ugotować ryż. W osobnym naczyniu przygotować rukolę: Należy ją najpierw posolić, popieprzyć, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę octu balsamicznego. Wszystko wymieszać. ( Spowoduje to, że rukola nie będzie gorzka - ważne jest, aby najpierw ją posolić, wtedy puści wodę).

Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rukolę, kapary, pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać. Następnie położyć kurczaka, zalać sosem z kurkami i posypać potarkowaną mozarellą. Zapiec w piekarniku 15-20 minut w temp. 200 st.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz