piątek, 2 marca 2012

BANANOWE MUFFINY



Składniki:


MASA SUCHA:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 150 g białej czekolady

MASA PLYNNA:

- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- łyżka aromatu waniliowego
- 1 jajo

- dwa banay (dojrzałe)


POLEWA:
- gorzka czekolada


Przygotowanie:


Czekoladę kruszymu na małe kawałki. Banana kroimy ( pół banana kroimy w palsterki, resztę w kostkę)


Łączymy ze sobą obie masy mieszamy nie używając miksera, im wiecej grudek tym lepiej. Nastepnie przelewamy mase do foremek i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


DEKORACJA:


Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Polewamy na upieczone mauffiny i na każdą  muffinkę kładziemy plasterek banana.




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. O, lubię robić muffinki, a tak z bananem faaajnie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń