sobota, 2 czerwca 2012

Delikatny krem z brokułów


Składniki:
- 500 g brokułów
- cebula
- 3 marchewki
- 3-4 ziemniaki
-2 kostki rosołowe
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:
Zagotować litr wody i wrzuć do niej kostki rosołowe. Gotować minutę. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i różyczki brokułów.Całość smażyć razem przez minutę. Warzywa zalać przygotowanym wywarem i gotować pod przykryciem ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku. Można dodać śmietanę 30-36 % ( ale ja z niej zawsze rezygnuję;)). Pestki dyni oraz słonecznika uprażyć na suchej patelni i dodać do kremu przed podaniem. Można również podawać krem z groszkiem ptysiowym albo grzankami.



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz