środa, 6 czerwca 2012

Tort Pinacolada




Składniki:

Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Mus z ananasem:
- ananas z puszki
- 2 łyżki likieru kokosowego

Krem kokosowy:
- 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1/4 szklanki likieru kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 500 g sera mascarpone

Nasączenie:
- 6 - 9 łyżek rumu

Dekoracja:
- duże opakowanie M&M's
- 2 opakowania ciastek - np. pryncypałki :)

Przygotowanie:

* Piekarnik nagrzać do 170 st. Przygotować tortownicę o średnicy około 24-27 cm., wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na małych obrotach przez około 2 minuty, do powstania piany. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać tak długo aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

* Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę, następnie dodać 2 łyżki likieru kokosowego.

* Krem kokosowy: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 1 szklanka. Ostudzić. W momencie łączenia z serem krem ma być lekko ciepły, nie może być gorący. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.

* Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, następnie ozdrobić pryncypałkami, a u góry M&M'sami.

Smacznego;)


5 komentarzy: