Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Mus z ananasem:
- ananas z puszki
- 2 łyżki likieru kokosowego
Krem kokosowy:
- 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1/4 szklanki likieru kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 500 g sera mascarpone
Nasączenie:
- 6 - 9 łyżek rumu
Dekoracja:
- duże opakowanie M&M's
- 2 opakowania ciastek - np. pryncypałki :)
Przygotowanie:
* Piekarnik nagrzać do 170 st. Przygotować tortownicę o średnicy około 24-27 cm., wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na małych obrotach przez około 2 minuty, do powstania piany. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać tak długo aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
* Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę, następnie dodać 2 łyżki likieru kokosowego.
* Krem kokosowy: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 1 szklanka. Ostudzić. W momencie łączenia z serem krem ma być lekko ciepły, nie może być gorący. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.
* Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, następnie ozdrobić pryncypałkami, a u góry M&M'sami.
Smacznego;)
wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńile słodyczy, tort wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńCUDO!
OdpowiedzUsuńWhee, jaki fajny :) Kokosowa słodycz otoczona dodatkowymi słodkościami!
OdpowiedzUsuń