sobota, 13 października 2012

kremowa zupa z kalafiora podana z mozzarellą

Uwielbiam zupy, ale muszą być gęste i syte. Dlatego najlepsze są dla mnie wszelkie kremy, które ostatnio królują w mojej kuchni. Dzisiaj przepis na kremową zupę z kalafiora podaną z prażonymi pestkami dyni i mozzarellą. 


~krem powinien wyjść taki biały jak kalafior, jednak mi wyszedł delikatnie zielony, ale to zasługa dodania zielonej części pora. 

Składniki: 
- duży kalafior
- 3 pietruszki
- 2 marchewki
- por
- mały seler
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- 2 kostki rosołowe
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Do podania:
- bazylia
- mozzarella
- prażone pestki dyni

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Należy ją odrobinę przyrumienić bez tłuszczu.
2. Czosnek posiekać i dodać do cebuli.
3. Gdy cebula i czosnek się już zarumienią, zalać je wrzątkiem i gotować na średnim ogniu. Następnie wrzucić kostki warzywne. 
4. Pietruszki, marchewki i seler obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki. Kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy: 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną. 
5. Podczas gotowania dolewamy szklankę mleka, która zneutralizuje niekoniecznie przyjemny zapach kalafiora. Dlatego, że w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. 
6. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągamy z zupy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i za pomocą blendera miksujemy wszystko na krem. 
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
8. Można dolać śmietany 18% aby nadać bardziej kremowej konsystencji. Ja z tego rezygnuje :)
9. Ziarenka dyni prażymy na suchej patelni, dodajemy do zupy razem z plastrami mozzarelli i świeżą bazylią. 

KALAFIOR:

Wartość energetyczna w 100 g:20,00 kcal
Białko w 100 g:2,00 g
Węglowodany w 100 g:2,50 g
Tłuszcz w 100 g:0,00 g

- Prawie zerowa zawartość tłuszczów i symboliczna zawartość białka sprawiają, że kaloryczność kalafiora jest znikoma - około 20 kcal na 100 g.
- Zawiera m.in sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny. Witaminy K, B1, B2, B6. C. 

Smacznego;)

1 komentarz: