Uwielbiam zupy, ale muszą być gęste i syte. Dlatego najlepsze są dla mnie wszelkie kremy, które ostatnio królują w mojej kuchni. Dzisiaj przepis na kremową zupę z kalafiora podaną z prażonymi pestkami dyni i mozzarellą.
~krem powinien wyjść taki biały jak kalafior, jednak mi wyszedł delikatnie zielony, ale to zasługa dodania zielonej części pora.
Składniki:
- duży kalafior
- 3 pietruszki
- 2 marchewki
- por
- mały seler
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- 2 kostki rosołowe
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
Do podania:
- bazylia
- mozzarella
- prażone pestki dyni
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Należy ją odrobinę przyrumienić bez tłuszczu.
2. Czosnek posiekać i dodać do cebuli.
3. Gdy cebula i czosnek się już zarumienią, zalać je wrzątkiem i gotować na średnim ogniu. Następnie wrzucić kostki warzywne.
4. Pietruszki, marchewki i seler obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki. Kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy: 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Podczas gotowania dolewamy szklankę mleka, która zneutralizuje niekoniecznie przyjemny zapach kalafiora. Dlatego, że w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.
6. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągamy z zupy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i za pomocą blendera miksujemy wszystko na krem.
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Można dolać śmietany 18% aby nadać bardziej kremowej konsystencji. Ja z tego rezygnuje :)
9. Ziarenka dyni prażymy na suchej patelni, dodajemy do zupy razem z plastrami mozzarelli i świeżą bazylią.
KALAFIOR:
Wartość energetyczna w 100 g: | 20,00 kcal |
Białko w 100 g: | 2,00 g |
Węglowodany w 100 g: | 2,50 g |
Tłuszcz w 100 g: | 0,00 g |
- Prawie zerowa zawartość tłuszczów i symboliczna zawartość białka sprawiają, że kaloryczność kalafiora jest znikoma - około 20 kcal na 100 g.
- Zawiera m.in sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny. Witaminy K, B1, B2, B6. C.
Smacznego;)
bardzo ciekawy ten pomysł z dodaniem mozzarelli :)
OdpowiedzUsuń