piątek, 19 października 2012

Tarta Bakewell z malinami

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Wywodzi się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, malin i migdałów. Jak zawsze musiałam delikatnie zmodyfikować przepis i na samą górę dodałam budyniową warstwę, która sprawiła, że tarta jeszcze bardziej rozpływała się w ustach;)
Zniknęła szybciej niż się tego spodziewałam. Jak dla mnie tarta na 6 z plusem.






Składniki: 

na kruche ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła

nadzienie:
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego
  • 250 g świeżych malin lub mrożonych
  • 50 g migdałów w płatkach lub orzechów włoskich
  • budyń śmietankowy 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać w malakserze składniki na kruche ciasto ( mąkę, cukier puder, sól i masło), aż powstanie zwarte ciasto. Można to również zrobić ręcznie. Wyłożyć nim blaszkę, nakłuć kilka razy widelcem i  podpiec przez 20 minut i odstawić do ostygnięcia na 5 minut. Podczas pieczenia się spodu przygotować nadzienie. Roztopić 150 g masła i odstawić do przestudzenia. Jajka połączyć z cukrem i migdałami w malakserze, mieszając, aż masa będzie jednolita. Delikatnym strumieniem dodać masło, cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa.
Dżem rozprowadzić na spodzie ciasta i ułożyć na nim maliny. Masę migdałową wylać na ciasto. Piec 35-45 minut. W między czasie należy przygotować budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu, jednak polecam dodać mniejszą ilość mleka. Wylać masę budyniową na ostudzone ciasto. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi. 

Smacznego;)



1 komentarz: