Składniki:
MASA SUCHA:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 małe snickersy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- dwie łyżki kakao
MASA PLYNNA:
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- łyżka aromatu waniliowego
- 1 jajo
Przygotowanie:
Czekoladę kruszymu na małe kawałki. Snicersa kroimy na małe kawałki.
Łączymy ze sobą obie masy mieszamy nie używając miksera, im wiecej grudek tym lepiej.
Nastepnie przelewamy mase do foremek i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
PIANKA :
· 3 duże białka
·
1 i 3/4 szklanki cukru
·
1/4 szklanki wody
Białka, cukier, wodę ubijać mikserem przez krótką chwilę. Pianę ubijać przez dwanaście minut w kąpieli wodnej - powinna zrobić się gęsta. Piankę wyłozyć na ostudzone babeczki rękawem cukierniczym.
( na czas przygotowania czekolady należy włożyć do lodówki )
POLWA CZEKOLADOWA :
·
300 g gorzkiej czekolady
·
3 łyżki oleju rzepakowego
Olej i czekoladę umieścić w garnuszku i rozpuścić w kąpieli wodnej
Gdy czekolada lekko przestygnie należy zanurzyć babeczki - przechylając je do góry nogami - w czekoladzie. ( szczerze to nie było to zbyt proste bo niektóre pianki mi pospadały więc było troche zabawy :) )
Babeczki najlepiej włożyć na całą noc do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!!!
Urocze :)
OdpowiedzUsuńmniami :D *.*
OdpowiedzUsuń