piątek, 2 listopada 2012

jogurt grecki z granatem i orzechami włoskimi

Pora na drugie śniadanie...




Ostatnio odkryłam dobro granatów tak samo jak i orzechów włoskich:) Gdzieś przeczytałam, że pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek. To dużo ! Ale.. "Naukowcy twierdzą, że osoby jedzące orzechy, co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100g), są mniej narażone na przyrost wagi niż osoby nie jedzące ich wcale. Jednonienasycone kwasy w orzechach są korzystne dla serca, stabilizują glukozę we krwi i wspomagają zrzucanie nadwagi. Znajduję się w nich też dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Orzech w 51.5 procentach  składa się z tłuszczów, 10 procent to wysokowartościowe białko. Między innymi dlatego orzechy odgrywają bardzo istotną rolę w diecie wegetariańskiej. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL, działają przeciwzakrzepowo. Zawarte w nich kwasy działają przeciwnowotworowo. Orzechy są również dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, wapnia, potasu, miedzi i minerałów. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze (witaminę E)."

Co do granatów... Zawierają bardzo dużo potasu, witaminy B6 i witaminy C - aż 16% dziennego spożycia w 100 ml soku. Mają właściwości antyoksydacyjne - zawierają aż trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość czerwonego wina czy zielonej herbaty. Spowalniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, wzmacniają serce i wspierają zapobieganie chorobom o podłożu miażdżycowym. Innymi słowy owoc spełniający cuda?

Co ciekawe, w Grecji do dzisiaj wysuszone owoce granatu rzuca się młodej parze pod nogi. Gdy skorupka pęka, wysypują się z niej liczne nasiona symbolizujące płodność i nadzieję na rychłe powiększenie rodziny.

Orzechy i granat to połączenie znane w krajach o upalnym klimacie, między innymi w Turcji. Połączenie tych składników nazywane jest tureckim afrodyzjakiem. Jest to energetyczna bomba cukrów, tłuszczy i minerałów.

To tyle z ciekawostek, a teraz ... jak zrobić deser?

Składniki:
- jogurt grecki ( używam 2%)
- winogrono lub banan
- granat
- garść orzechów włoskich









Smacznego:)

1 komentarz:

  1. pyszny przepis. Idealny do konkursu który robię na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń