Zupa krem z pora z serkiem mascarpone. Szybka, prosta, smaczna. Podana z prażoną kukurydzą albo ze zwykłymi grzankami. Osobiście wolę opcję z kukurydzą. Mniam !
Składniki:
- 2x por
- mały seler
- 4 pietruszki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki ( można ale nie trzeba, ja osobiście nie dodaje ziemniaków do żadnej z zup kremów jakie robię, wolę dać więcej pietruszki i selera )
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
- oliwa z oliwek
- 200 g serka mascarpone
- 2 x kostka rosołowa
- puszka kukurydzy
Przygotowanie:
Gotujemy 2 l bulion z dwóch kostek rosołowych ( ja daję drobiowe). Wrzucamy pokrojone w kostkę, obrane pietruszki, marchewki, seler, liść laurowy, ziele angielskie. W międzyczasie por kroimy w talarki i podsmażamy na patelni rozgrzanej z oliwą z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przez około 10-15 minut. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody na patelnie, żeby por się "udusił". Pora dodajemy do bulionu. Całość blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty można dodać wody. Dodajemy serek mascarpone, dzięki temu krem będzie o wiele bardziej "kremowy".
Kukurydzę odsączamy, wrzucamy na suchą patelnie i prażymy.
Smacznego !
Pyszna zupka:). Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń