wtorek, 25 grudnia 2012

CRANBERRY PIE



Składniki na ciasto:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • szczypta łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 150g  pokrojonych suszonych żurawin
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
Nadzienie:
  • 2 serki philadephia
  • sok z połwy cytryny
  • 50 ml śmietaniki kremówki
  • dżem z żurawiny
Polewa:
  • tabliczka białek czekolady
  • łyżka oleju
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Brązowy cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (pokruszsoną). Następnie wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około pół godziny  w 180 stopniach.

Upieczone i przestudzone ciasto rozinami na dwie równe częśći. Na dolną część kładziemy połowę serka, a na górną smarujemy dżemem żurawinowym ( od wewnątrz), składamy razem.

Na górę wykładamy resztę serka i polewamy wcześniej rozopuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, posypujemy żurawiną.




Smacznego!!



1 komentarz: