Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- szczypta łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 150g pokrojonych suszonych żurawin
- 1,5 tabliczki białej czekolady
Nadzienie:
- 2 serki philadephia
- sok z połwy cytryny
- 50 ml śmietaniki kremówki
- dżem z żurawiny
Polewa:
Brązowy cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól.
Następnie dodajemy przesianą mąkę. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (pokruszsoną). Następnie wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i
pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto rozinami na dwie równe częśći. Na dolną część kładziemy połowę serka, a na górną smarujemy dżemem żurawinowym ( od wewnątrz), składamy razem.
Na górę wykładamy resztę serka i polewamy wcześniej rozopuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, posypujemy żurawiną.
Smacznego!!
Wygląda baaaardzoooo smakowicie . :p Zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuń