A w święta będę się zajadać milionem pierników, makowcem i tym świątecznym sernikiem...;)
Składniki:
kruchy spód:
- 250 g ciastek digestive, można użyć inne zbożowe
- 80 g masła
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- pół łyżeczki cynamonu
masa serowa:
- 1 kg twarogu do serników
- pół szklanki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- pierniczki nadziewane w czekoladzie ( małe opakowanie )
malinowa warstwa:
- 250 g malin mrożonych
- 1 kisiel truskawkowy
- 1/3 szklanki cukru
polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka mleka
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Ciastka kruszymy w malakserze albo inna opcja ( wrzucamy je do worka foliowego i rozgniatamy wałkiem do ciasta :P). Okruchy mieszamy z przyprawami korzennymi i cynamonem. W między czasie topimy masło i mieszamy z ciastkami. Tortownicę o średnicy 28 cm ( w moim przypadku ) wykładamy papierem do pieczenia, następnie masę wgniatamy w dno tortownicy i wyrównujemy spód .Wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Ser ucieramy z cukrem, budyniem i olejkiem waniliowym. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy jajka, jedno po drugim, po dodaniu każdego krótko miksując.
Wykładamy połowę masy serowej na spód, przykrywamy piernikami w czekoladzie ( lekko je zatapiając bo idą do góry ) i przykrywamy drugą połową masy serowej.
Pieczemy w 160 stopniach około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w otwartym piekarniku.
Przygotowujemy mus malinowy. Maliny wkładamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy około 6 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajmy kisiel, dokładnie mieszamy.
Ostudzony mus wykładamy na górę sernika.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Jeszcze ciepłą wylewamy na mus. Najlepiej włożyć na noc do lodówki.
~Zainspirowana http://www.cukrowawrozka.pl/sernik-z-pierniczkami/
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz