Cake pops - czyli lizaczki ciasteczkowe.
Składniki: ( 20 sztuk)
- 500 g kruchych ciaseczek ( ja wybrałam zwykłe kruche cynamonowe)
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki nutelli albo innego kremu czekoladowego / 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
lukier:
- 300 g cukru pudru
- 2 białka
- barwniki spożywcze w proszku
polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Na początku kruszymy ciastka. Do ciasta bazowego można również użyć biszkopty, resztki babki, tak na prawdę jakiekolwiek ciastka będą dobre. Dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę albo nutellę, serek mascarpone, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy aż masa będzie miękka, nie może być zbyt wilgotna. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znowu wkładamy do zamrażalki na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: białka mieszamy z cukrem pudrem, dzielimy na kilka miseczek i do każdej dodajmy odrobinę barwnika spożywczego. Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Wyciągamy kulki z zamrażarki i wkładamy w nie patyczki ( najlepiej końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i wetknąć w środek kulki). Układamy cake pops na blaszcze do góry nogami albo wbijamy w kawałek styropianu. Chłodzimy w lodówce przez 10 minut.
Wyciągamy i obtaczamy je albo w kolorowym lukrze albo w polewie czekoladowej. Posypujemy kolorowymi posypkami, dekorujemy według uznania.
Jest trochę zabawy z cake popsami. Ale efekt oszałamiający !;)
Polecam stronę http://www.bakerella.com/pops-bites/cake-pops/ - ktoś ma mega wielki talent do tworzenia cake popsów z prawdziwego zdarzenia...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz