Składniki:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 opakowania śmietany kremówki 36% + 2 opakowania śmietan fix.
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 kiście ciemnych winogron
- ananas z puszki,
- brzoskwinie z puszki
- 2-3 kiwi
- maliny
- borówka amerykańska
- 1 kieliszek sherry
Przygotowanie:
BISZKOPT: Najlepszy przepis. Miałam okazję przetestować kilka. Ten wychodzi zawsze miękki i bardzo puszysty. Pewnie to zasługa proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodaje po jednym żółtku cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty miksera i dodaje mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę ( 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia ( dno). Albo natłuszczamy ją masłem i posypujemy kaszką manną. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Sprawdzamy w 35 minucie patyczkiem czy jest gotowe. Jak patyczek będzie suchy to wyciągamy. Po wystudzeniu wyciągamy z tortownicy. Przecinamy biszkopt na 2 lub 3 części.
Sok z ananasów mieszamy z sherry i tak sporządzonym płynem skrapiamy biszkopty. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego. Na koniec dodajemy śmietan-fix. Rozsmarowujemy śmietanę na jednym biszkopcie. Na to wykładamy owoce ( ananasa i brzoskwinie). Przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy kolejną warstwą śmietany.
Obrane kiwi kroimy w plasterki, ananasa w cząstki. Dekorujemy nimi bitą śmietanę. Na wierzchu tortu układamy maliny i borówki. Boki tortu również pokrywamy śmietaną, winogrono kroimy na pół i ozdabiamy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz