czwartek, 24 stycznia 2013

TARTA Z MUSEM CYTRYNOWYM


Składniki :

CIASTO: 

  • 1/2 kostki masła 
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • zimna woda
MUS:
  • 3  cytryny
  • 1 łyżka mielonegoimbiru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
BEZA:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzuanej



Przygotowanie:

CIASTO: Siekamy masło z mąka dodajemy miód rozpuszczony w trzech łyżkach wody i zagniatamy całość razem ( jeśli cisato bedzie za suche dodajemy po odrobinie wody). Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę, następnie rozwałkowywujemy i wykładmay na tortownicę - pamiętajmy o nakuciu ciasta widelcem. Wkładamy cisato do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 min.

MUS: Kolejno umieszczamy w rondelku - ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy sok z cytryny, imbir, miód, masło (najlepiej je posiekać aby się szybciej rozpuściło), całość pogrzewamy w rondlu. Popołaczeniu składników zestawiamy miksturę z gazu i dodajemy kolejno żółtka, nieustannie mieszająć. Ponownie pogrzewamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mąkę którą wcześniej najlepiej rozrobić w dwóch łyżkach zimnej wody i łyżce mikstury z rondelka - żeby nie zrobiły się tzw kluchy :) - całośc intensywnie mieszamy dootrzymania jednolitej masy. Mus odstawiamy do ostygnięcia.

BEZA: Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ( pod sam koniec dodajemy cukier i mąkę)

Mus wykładamy na tartę następnie pokrywamy go bezą, pieczemy w 150 stopniach przez 20 -25 min.



Teraz można już tylko jeść - smacznego :)


Inspiracja zaczerpnięta z gazety ... yyy...nie pamiętam.

3 komentarze: