... z szynką, serem i natką pietruszki. Lekko pikantne. Idealne na przystawkę, do piwa.
Smacznego !
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kilka plastrów szynki drobiowej
- ser gouda / mozzarella
- natka pietruszki
- cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12%
- musztarda pikantna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroimy w kostkę ser, szynkę i cebulę. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jogurt naturalny. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do farszu białka, doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujemy je musztardą, nakładamy farsz tak aby pozostawić niezakryte brzegi. Ciasto zwijamy, najlepiej wzdłuż ( w roladę ). Kroimy na 1,5 cm talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaki smarujemy z wierzchu żółtkiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego !
uwielbiam!:) ja swoje robię jeszcze z pieczarkami:D
OdpowiedzUsuńPs.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)
a ja w weekend jadłam pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.. niebo:)
OdpowiedzUsuń