SKŁADNIKI
KRUCHE CIASTO:
- 1 jajo
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1-2 łyżki ekstraktu z wanili
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 3 białka
- 50 g cukru
- 1 łyżka kako
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- masa kajmakowa
- 1 pomarańcza
- cynamon
- garść orzechów włoskich
SPÓD:
Mąkę z masłem posiekać nożem na stolnicy, dodać jajo i cukier, zacząć zagniatać - RADA OD MOJEJ BABCI - IM MNIEJ CIASTO SIĘ DOTYKA - ZAGNIATA - TYM LEPSZE I BARDZIEJ KRUCHE :)
Następnie dodać ekstrakt - mam on nam też pomóc gdy ciasto nie będzie chciało sie łączyć. Uforomować kulkę i włożyć na godzine do lodówki.
Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i przełożyż do form do pieczenia - piec w piekarniku w 180 stopniach przez 15min - powinny sie lekko zarumienić.
MUS CZEKOLADOWY:
Przygotować garnek do kąpieli wodnej. Do miski, którą umieścimy nad garnkiem, wlać śmietanę kremówkę, dodać żółtka i połowę cukru -mmieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zacznie nam gęstnieć.
Następnie dodać kako - najlepiej przesiać przez sitko - należy intensywnie mieszać bo mogą zrobić sie grudki.
Gdy masa będzie gładka należy ją zdjąć z kąpieli i dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę - najlepiej jak najdrobniej - szybciej się rozpuści - mieszamy do momentu uzyskania gładkości masy.
Gotowy krem należy wystudzić.
Na upieczone spody wykładamy po łyżeczce masy kajmakowej, na to kładziemy wcześniej drobno pokrojone pomarańcze wymieszane z łyżeczką cynamonu. Mus czekoladowy nakładamy używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką.
SMACZNEGO !!
Ślicznie wyglądają. Małe, kuszące i czekoladowe: )
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie proste desery na jeden kęs :)
OdpowiedzUsuń