sobota, 30 marca 2013

TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM


SKŁADNIKI 

 KRUCHE CIASTO:
  • 1 jajo
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanili
MUS CZEKOLADOWY:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kako
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • masa kajmakowa
  • 1 pomarańcza
  • cynamon
  • garść orzechów włoskich



PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

Mąkę z masłem posiekać nożem na stolnicy, dodać jajo i cukier, zacząć zagniatać - RADA OD MOJEJ BABCI - IM MNIEJ CIASTO SIĘ DOTYKA - ZAGNIATA - TYM LEPSZE I BARDZIEJ KRUCHE :)
Następnie dodać ekstrakt - mam on nam też pomóc gdy ciasto nie będzie chciało sie łączyć. Uforomować kulkę i włożyć na godzine do lodówki.

Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i przełożyż do form do pieczenia - piec w piekarniku w 180 stopniach przez 15min - powinny sie lekko zarumienić.

MUS CZEKOLADOWY:

Przygotować garnek do kąpieli wodnej. Do miski, którą umieścimy nad garnkiem, wlać śmietanę kremówkę, dodać żółtka i połowę cukru -mmieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zacznie nam gęstnieć.
Następnie dodać kako - najlepiej przesiać przez sitko - należy intensywnie mieszać bo mogą zrobić sie grudki. 
Gdy masa będzie gładka należy ją zdjąć z kąpieli i dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę - najlepiej jak najdrobniej - szybciej się rozpuści - mieszamy do momentu uzyskania gładkości masy.
Gotowy krem należy wystudzić.

Na upieczone spody wykładamy po łyżeczce masy kajmakowej, na to kładziemy wcześniej drobno pokrojone pomarańcze wymieszane z łyżeczką cynamonu. Mus czekoladowy nakładamy używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. 

Do dekoracji użyłam orzech włoski..... i gotowe :)



SMACZNEGO !!




3 komentarze: