Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 700 g selera naciowego
- 2 pietruszki
- pół małego selera
- 2 marchewki
- 1 łyżka curry
- oliwa z oliwek
- 1 litr wywaru warzywnego
- zioła prowansalskie, natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę, por i seler naciowy. Doprawiamy curry. Dusimy na małym ogniu.W garnku przygotowujemy wywar warzywny. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę i seler. Gotujemy razem z selerem naciowym, 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Miksujemy na gładki krem.
Smacznego !
P.B
super pomysł.. wygląda nieziemsko
OdpowiedzUsuńnie jestem specem od zup, właściwie to zupy mi nie wychodzą jeśli sama je wymyślam (nie potrafię przyprawić), dlatego tym bardziej chętnie skorzystam z tego przepisu! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i wcinam. Przepyszny krem! Nie poprzestanę na jednym ;)Dziękuję za podzielenie się przepisem! Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Ogromnie się cieszę, że smakuje;)
Usuńfajnie by było podane na ile porcji są przepisy :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysl na zupę wlasnie zrobilam i jest smaczna; ja osobiscie dodalam jeszcze do niej czosnek i dusilam na masle :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń