niedziela, 12 maja 2013

owsianka z kiwi i bananem




Składniki:

- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- pół banana pokrojonego w kostkę
- 1 kiwi
- 1 łyżka otrąb
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka słonecznika 
- garść żurawiny
- miód

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy płatki owsiane i otręby, gotujemy aż owsianka zgęstnieje. Dodajemy pokrojonego w kostkę banana i kiwi. Wzbogacamy owsiankę pestkami dyni, słonecznika i garścią żurawiny. Możemy dodać inne daktyle lub orzechy. Osobiście nigdy nie dodaje cukru, ponieważ słodycz z banana i suszonej żurawiny mi wystarcza. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie polecam łyżeczkę miodu.





Smacznego !

P.B

2 komentarze:

  1. owsianka o poranku jest najlepsza, szczególnie w tak smacznym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze widzę, że kiwiak zwarzył mleko?...
    Lubię to połączenie smaków, ale zawsze gotuję na mleczku owsianym albo soku owocowym (mleka zwierzęce z egzotyką jakoś nie chcą iść w parze, w dodatku zaraz gorzknieją) ;P

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń