sobota, 29 czerwca 2013

sałatka z krewetkami, ananasem i selerem naciowym

 

Składniki:

- około 20 sztuk krewetek Black Tiger
-30 g masła
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki (około 2 gałązki)
- cytryna
-  pół papryczka chilli ( ja dodałam oliwę z oliwek chilli)

- sałata lodowa
- świeży ananas
- 4 łodygi surowego selera naciowego
- czerwona papryka

sos winegret:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego cherry
- szczypta soli
- świeże zioła ( tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki do wyboru )

Musztardę Dijon mieszamy widelcem z octem winnym, dodajemy oliwę z oliwek, całość mieszamy tak dlugo aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec przyprawiamy solą i ziołami. 

Przygotowanie:

Rozmrażamy krewetki, najlepiej zalać je ciepłą wodą. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Wrzucamy krewetki i smażymy około minutę z jednej strony. Wlewamy wino, które musi się odparować na większym ogniu, przewracamy krewetki na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Smażymy je kolejną minutę. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i cytryną.



Sałatę lodową rwiemy na kawałki, kroimy seler naciowy, paprykę i ananasa. Układamy warstwami, na górę kładziemy usmażone krewetki i całość zalewamy sosem winegret. 


Smacznego !

P.B

1 komentarz:

  1. mniam mniam!
    marzy mi się żeby KTOŚ ugotował dla mnie COŚ z krewetek ;)

    OdpowiedzUsuń