Składniki:
- 3-5 młodych jabłek - w zależności od wielkości
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3/4 brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- dwa jaja
- 1.5 łyżki mielonego cynamonu
- orzechy włoskie ( ok 100g ) - posiekane
- opcjonalnie - mleko
Tortownicę o szerokości 24 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
4 jabłka obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki i podusić ( na małym ogniu) w garnku z cukrem waniliowym - aż będą miękkie - można podlać trochę wodą aby uniknąć przypalenia. - ostudzić.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia..
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką- jeśli masa będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka - (może być to potrzebne, ponieważ masło zostało ograniczone ). Następnie do masy dodać posiekane orzechy i cynamon - wymieszać.
Na przygotowaną tortownicę wyłożyć połowę masy, następnie wyłożyć podduszone jabłka i pokryć resztą masy.
Pozostałe jabłko pokroić w plasterki i udekorować górę ciasta.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 50min do godziny. Można sprawdzić patyczkiem suchość ciasta.
Ciasto będzie "ciężkie" ze względu na mus.
Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.
Cynamon i jabłka...mniam..
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne, które nigdy nie zawodzi :) Tutaj wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń