czwartek, 7 listopada 2013

Chili con carne

Uwielbiam pikantne potrawy, więc dzisiejsza propozycja na obiad: CHILI CON CARNE!



Składniki:-Puszka czerwonej fasoli
-Puszka kukurydzy
-papryczka chili
-papryka czerwona
-wołowina 500g-można mieloną, ale ja wolę w kawałkach
-pieprz czarny, sól, chili, kurkuma, imbir, oregano(po pół łyżeczki każdej przyprawy)
-łyżka oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-placki tortilli
-pasta pomidorowa ( ja używam firmy Kostopulos "Pasta z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów"-mocno intensywny smak )
Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię z oliwa z oliwek wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Jak się zeszkli, dodajemy mięso i potrząsamy patelnią do czasu, aż mięso się zarumieni. Następnie dodajemy kolejne składniki: Pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolę, posiekaną papryczkę chili bez nasion i doprawiamy przyprawami. Na koniec wlewamy  pastę pomidorową, przykrywamy i dusimy ok.15-20min na mniejszym ogniu.

Podajemy z plackami tortilli lub śmietaną.

SMACZNEGO!:)




















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz